Ce este îngrijirea paliativă

Ce este îngrijirea paliativă?

Conform definiției Oganizației Mondiale a Sănătății, Îngrijirea paliativă reprezinta îngrijirea activă şi totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al simptomelor, asistența socială, psihologică şi spirituală sunt esențiale. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea calităţii vieţii pacientului şi a familiei acestuia.

  OMS a elaborat următoarele principii de bază pentru îngrijirea paliativă:

  • asigură înlăturarea/diminuarea durerii şi a altor simptome;
  • confirmă viaţa şi consideră moartea ca pe un proces normal;
  • nu grăbeşte şi nici nu amână moartea;
  • integreaza aspectele psiho-sociale şi spirituale ale îngrijirii pacientului;
  • oferă un sistem de sprijin pentru a ajuta pacientul să ducă o viaţă cât mai apropiată de cea obişnuită până la moarte;
  • oferă un sistem de suport pentru a ajuta familia să facă faţă în timpul bolii pacientului şi după decesul acestuia;
  • se bazează pe o abordare de echipă pentru a se putea adresa tuturor nevoilor pacientului şi familiei, inclusiv prin servicii de „bereavement" (suport în perioada de doliu), dacă este cazul;
  • îmbunătăţeste calitatea vieţii şi poate influenţa pozitiv evoluția bolii;
  • este aplicabilă în stadii timpurii ale bolii, în corelaţie cu o serie de alte terapii menite să prelungească viaţa, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, şi include investigaţii necesare unei mai bune înţelegeri şi abordări ale complicaţiilor clinice.

  Îngrijirea paliativă este un drept al omului, care își propune să îmbunătățească calitatea vieții celor care suferă de maladii incurabile, prin ameliorarea simptomelor necontrolate, alinarea durerii, asistență socială, consiliere psiho-emoțională și spirituală.

  În fiecare an, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer. Conform statisticilor, în Republica Moldova au fost estimate 25 mii de persoane care necesită servicii de îngrijiri paliative, iar cei care au beneficiat de aceste îngrijiri, la momentul studiului, erau circa 2500 de persoane. Prin urmare, rata acoperirii necesităților paliative în Republica Moldova constituie circa 10 %.

  HOSPICE este o casă, un refugiu și un simbol care ne amintește tuturor că nu suntem singuri și că ne putem alia pentru a crea clipe de normalitate, atunci când până și lucrurile banale ajung să fie făcute cu un efort uluitor.

  Vizionări: 642
  Donează