Îngrijiri Paliative Pediatrice

Serviciile de îngrijire paliativă pediatrică sunt acordate gratuit, la domiciliu, în raza mun. Chișinău, copiilor şi adolescenţilor a căror boală incurabilă a fost diagnosticată în copilărie şi includ:

  • asistenţă specializată de tip medical,
  • nursing,
  • asistenţă socială,
  • suport psiho-emoţional şi spiritual.

Pentru a beneficia de serviciile echipei pediatrice este necesar să formaţi numărul: (022) 24-48-60 sau să vă prezentaţi personal la oficiul nostru din or. Chișinău, str. Alexandru cel Bun 40/1 și să dispuneţi de biletul de trimitere din partea medicului de familie.


La solicitarea Dvs. va fi stabilită ziua în care medicul pediatru, eventual împreună cu asistentul medical, vă va vizita la domiciliu.

În situaţia în care copilul, conform diagnosticului şi a stării generale de sănătate, se încadrează în criteriile maladiilor eligibile programului nostru, copilul va fi luat la evidenţă.

Ulterior, familia va fi vizitată de către asistentul social din cadrul echipei pediatrice. Specialistul va identifica necesităţile familiei şi va opta pentru obţinerea drepturilor sociale ale copilului/familiei.


Maladiile eligibile pentru includerea copiilor în cadrul programul nostru sunt:

  • Boli cu prognostic limitat (fibroză chistică, distrofie neuromusculară progresivă etc.);
  • Boli progresive (maladii degenerative şi metabolice etc.);
  • Malformaţii congenitale severe (de cord, de rinichi etc.)
  • Boli însoţite de deficit neurologic sever (paralizie cerebrală infantilă, defect de tub neural – spina bifida, mielomeningocel etc.).
  • Boli pentru care tratamentul curativ este posibil, dar poate eşua (insuficienţe de organ).

Începând cu luna septembrie 2008 a fost iniţiat serviciul de îngrijiri paliative pentru copiii cu patologie oncologică. Lunar acordăm consultaţii specializate pentru 25-40 de copii.

În 2011 a fost lansat proiectul Îngrijirea paliativă pediatrică a copiilor cu maladii non-cancer.

De exemplu, pe parcursul anului 2017, 54 de copii au beneficiat de serviciile acordate de fundație la domiciliu. Aceștia sufereau de diverse boli: neurologice (paralizie cerebrală, hidrocefalie), genetice (fibroză chistică, malformații congenitale, Edwards), somatice (insuficiență renală, insuficiență cardiacă etc.), oncologice (sarcoma Ewing, ependimom, nefroblastoma etc.). 

Câteva dintre bolile cu care s-a confruntat echipa noastră pediatrică au fost cazuri unice în Moldova (ex. sindromul Dravet, GSD, leucodistrofie x-linkată, miopatie mitocondrială, sindromul Rett), reprezentând o provocare pentru familia pacientului, dar și pentru echipa Hospice.

Tototdată menționăm că asistentul social din cadrul departamentului a lucrat cot la cot cu echipa, pentru a-i ajuta pe pacienți să beneficieze și de ajutorul social de la stat. 

Vizionări: 679
Donează