Mass-media în susținerea îngrijirilor paliative

Proiect finanțat de Fundația Soros-Moldova

Perioada propusă pentru desfășurare: 13 Octombrie 2017- 12 octombrie 2018

Scopul proiectului: informarea cetățenilor în domeniul serviciilor paliative de calitate și responsabilizarea autorităților cu privire la îngrijirile paliative.

Pentru a atinge scopul enunţat urmează a fi realizat următorul obiectiv: facilitarea accesului la informație în domeniul îngrijirii paliative la nivel naţional, prin realizarea unei serii de emisiuni informative la postul public de televiziune Moldova 1.

Primele servicii de îngrijiri paliative au apărut în Republica Moldova în anii 1999-2000, devenind parte componentă a sistemului de sănătate de abia din anul 2008. Cadrul legislativ existent a înregistrat progrese semnificative, serviciile de îngrijiri paliative fiind reglementate la toate nivelurile – primar, secundar și terțiar. Cu toate acestea, implementarea și dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în Republica Moldova nu ia amploare. Există lacune la capitolul pregătirea cadrelor în domeniul îngrijirilor paliative, paleta medicamentelor pentru controlul durerii cronice severe nu este suficient de diversificată, se înregistrează rezistență din partea medicilor de familie și a altor profesioniști din sistemul național de sănătate față de recunoașterea importanței serviciilor de îngrijiri paliative, miturile despre morfină sunt răspândite pe larg etc. Unul dintre motivele de bază ar fi și lipsa unor campanii de popularizare a îngrijirii paliative în rândul cetățenilor, autorităților și medicilor.

În scopul informării cetățenilor și responsabilizării autorităților în domeniul serviciilor de îngrijiri paliative, FFMS „Angelus Moldova” cu susținerea Fundației Soros-Moldova, a inițiat elaborarea unei serii de emisiuni cu genericul Trăiește fără durere la televiziunea publică (în perioada decembrie 2017-octombrie 2018):

- 12 emisiuni a câte 15 minute, difuzate în fiecare a 3-a vineri a lunii, la 21.20 (Moldova 1), și redifuzate în fiecare a treia sâmbătă, la ora 19.10 (Moldova 2) și

- o emisiune de totalizare, difuzată în direct, cu durata de 60 de minute, la postul public TV Moldova 1 (în octombrie 2018).

Publicul țintă al emisiunilor va fi publicul larg, în special persoanele cu maladii incurabile și aparținătorii lor, profesioniștii din domeniul medicinii, jurisprudenței, drepturilor omului, angajați ai diferitor ministere. Ora difuzării emisiunilor este în prime time, pentru a putea informa persoanele interesate, îndeosebi beneficiarii cu privire la drepturile lor.

Emisiunile realizate și difuzate pot fi vizionate aici:

Trăiește fără durere, 15.12.2017

Trăiește fără durere, 19.01.2018

Trăiește fără durere, 16.02.2018

Trăiește fără durere, 16.03.2018

Trăiește fără durere, 20.04.2018

Trăiește fără durere, 20.07.2018

Vizionări: 365
Donează