Împreună putem învinge cancerul!

Scopul Proiectului: 

Crearea unei platforme durabile de advocacy în satul Isacova, raionul Orhei, care va duce la restabilirea relațiilor dintre persoanele diagnosticate cu cancer și societatea civilă; îmbunătățirea cadrului psiho-emoțional și psiho-social cu ajutorul unui psiholog și promovarea drepturilor omului prin implicarea activă a beneficiarilor în societate.Obiectivele proiectului: 
  • Fondarea unei platforme de advocacy unde bolnavii de cancer vor fi informați referitor la diagnostic și tratament, de asemenea consiliați medical, psiho-emoțional și psiho-social. 
  • Facilitarea integrării sociale a persoanelor diagnosticate cu cancer, dar și a rudelor acestora. Semnarea a 3 parteneriate încheiate între actori ai societății civile și autoritățile locale.


Durata de implementare: 1.09.2017-31.03.2018 (7 luni);

Sumar:  Ideea de proiect a apărut din necesitatea și dorința potențialilor noștri beneficiari. Remarcăm faptul că până în prezent în Republica Moldova nu s-a implementat un astfel de proiect.Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalității din țară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătății. Deși incidența prin cancer în Republica Moldova este la un nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate este în creștere continuă. Astfel, doar în ultimii 10 ani, incidența prin cancer a crescut de la 193,4 cazuri noi per 100 mii populație în 2005, la 249,2 în 2014. Structura generală a morbidității oncologice pe republică în 2015 este de 253,9 cazuri la 100 mii populație. 
Ghidați de aceste cifre, echipa Hospice Angelus a decis să creeze o platformă de advocacy în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice Casa Angelus din satul Isacova, raionul Orhei, unde au fost organizate lunar sesiuni de consiliere atât pentru persoanele diagnosticate cu cancer, cât și pentru familiile acestora. În cadrul acestor sesiuni, parcticipanții au beneficiat de:
  1.  ședințe de consiliere psihologică pentru a face față șocului suferit la diagnosticare și tratament; 
  2.  întâlniri cu cadre medicale și un nutriționist care a oferit mai multe detalii despre o dietă adecvată; 
  3.  ore de comunicare între beneficiari și activități culturale;


În cadrul proiectului ne-am propus:
  •  informarea și consilierea psihologică a unui grup de 50 persoane (25 diagnosticate cu cancer și 25 rude ale acestora), care sunt implicate direct de la începutul proiectului până la sfârșitul acestuia; 
  •  crearea unui profil pe o rețea de socializare pentru promovarea platformei plus informarea celor interesanți de acest subiect și ajutorarea acestor persoane să se reintegreze mai ușor în societate;
  •  semnarea a 3 parteneriate încheiate între actori ai societății civile și autoritățile locale;

Detalii despre proiect pe pagina evenimentului: Facebook

Notă: Acest proiect a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin FFMS Angelus Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.


Vizionări: 483
Donează