Stomaterapie

Începând cu anul 2009 FFMS Angelus Moldova a inițiat programul de asistență gratuită a pacienților cu stome intestinale și urinare din întreaga țară. 

Departamentul Stomaterapie include consultația specialistului stomaterapeut referitor la aplicarea corectă a pungii pentru stomă, determinarea corectă a tipului de pungă necesară în cazul stomelor, îngrijirea pielii în jurul stomei, prevenirea complicațiilor și consultații privind regimul alimentar corect. Pacienții beneficiază lunar gratis de pungi și accesorii pentru îngrijirea stomei, și de consultație medicală din partea specialiștilor noștri. Din luna aprilie 2017 a fost lansat programul de stat prin care pacientul cu stomă intestinală din Republica Moldova este asigurat cu pungi gratuite (Dispoziția Ministerului Sănătății al RM nr. 197d din 31.03.2017 Cu privire la distribuirea pungilor colectoare pentru stome). În urma implementării acestui program, FFMS Angelus Moldova asigură cu pungi pentru stomă doar pacienții cu stomă intestinală din municipiul Chișinău.

Pentru a primi gratuit pungi pentru stomă, este necesar să vă programați la numărul: 022 92 53 15
și să veniți în oficiul nostru la adresa:
Str. Alexandru cel Bun 40/1
între orele: 9:30-16:30, cu pauză între 13:00-14:00,
prezentând următoarele acte:
  1. formularul nr. 027/e de la medicul de familie (la prima vizită),
  2. rețeta forma nr. 3, care poate fi luată de la medicul de familie (lunar),
  3. copia poliței medicale a pacientului (la prima vizită),
  4. copia buletinului de identitate a pacientului (la prima vizită).
Pacieții cu stomă intestinală fără polița medicală (inclusiv și din Transnistria) sunt asigurați cu pungi pentru stomă din ajutoare umanitare, în limita stocului disponibil. 
Pacienții cu urostomă și copiii cu stomă, care nu sunt incluși în programul de stat, sunt asigurați cu pungi numai din ajutoare umanitare, în limita stocului disponibil. 


Serviciul de stomaterapie nu presupune doar îngrijire medicală. Prin tot ceea ce facem încercăm de fapt să ajutăm pacientul să se adapteze la schimbările prin care trece și să își continue, pe cât e posibil, modul de viață anterior intervenției chirurgicale, în familie și în comunitate.

Departamentul nostru este format dintr-un medic, dna Olga Svețco, și o asistentă medicală – dna Polina Turtă. Prestăm servicii calitative pacienților cărora li s-au efectuat operații pe intestin (gros sau subțire) și pe vezica urinară, iar ca urmare li s-au făcut stoma (urostoma). 

Acești pacienți au nevoie de pungi pentru a avea o viață decentă. Pacienții beneficiază lunar gratis de pungi și accesorii pentru îngrijirea stomei, și de consultație medicală din partea specialiștilor noștri. 
Informații detaliate privind utilizarea pungilor pentru stomă și îngrijirea acesteia puteți găsi în broșura scanată.

În 2017 au fost deserviți 1186 pacienți stomizați din toată republica (inclusiv pacienți din Transnistria), care au primit în total 84 470  pungi, beneficiind de 3712 consultații medicale. 26140 pungi au fost distribuite prin programul de stat, celelalte 58330 pungi distribuite au fost din ajutoare umanitare parvenite de peste hotare.
Vizionări: 973
Donează